Відокремлений структурний підрозділ
"Маслівський аграрний фаховий коледж ім. П.Х. Гаркавого
Білоцерківського національного аграрного університету"
Декада циклової комісії економічних дисциплін 2017-2018н.п. розпочалася з організаційного засідання членів циклової комісії. Засідання проводить голова циклової комісії – Макаренко Юлія Михайлівна. На засіданні присутня заступник директора з навчальної роботи - Погорєлова Галина Миколаївна.
Члени циклової комісії оформили стенд, на якому розміщувалася інформація про найцікавіші та найважливіші економічні питання. Зокрема рубрика «Споживчий продуктовий кошик українця» був відображений на рік, у порівнянні з продуктовими кошиками інших країн, а також наочно представлений набором продуктів на одного працюючого українця на тиждень.
Рубрика «Економіка в картинках» та «Економічні ребуси», які представила Колісник Олеся Іванівна, були особливо цікавими для наших студентів.
Циклова комісія працювала дружньо і злагоджено.
Особливою увагою користувався кросворд з дисципліни «Бухгалтерський облік», автором якого є Долинк Галина Василівна. Він був цікавий не лише майбутнім фінансистам, але й майбутнім фермерам, студентам випускної групи четвертого курсу, які запевняли викладача бухгалтерського обліку – Долинюк Галину Василівну, що безпомилково розгадають всі поставлені питання.
Членами комісії був розроблений «Календар економічних афоризмів для бізнесмена на 2018рік» (Автор Макаренко Сергій Хосейович)
Надзвичайно насиченим, багатогранним і цікавим був захід проведений викладачами циклової комісії на тему: «Страви на столі. Споживчий кошик українця», який було проведено у кімнаті відпочинку для студентів гуртожитку. Викладачі: Колісник Олеся Іванівна та Орленко Людмила Михайлівна привернули увагу присутніх на особливості споживчого кошика у різних країнах світу, зупинялися на особливостях національної кухні, демонстрували відео фільми та приводили рецепти самих найвідоміших страв різних народів світу.
На заході проводилися різні конкурси та ігри на зразок: «Відгадайте наосліп що це?», або «Напишіть всі страви, які починаються з літери …» та ін.
Кульмінацією проведеного заходу стали українські вареники з різними начинками якими пригощала всіх бажаючих Орленко Людмила Михайлівна. Усі смакували! Всім сподобалося!
По закінченні заходу всі учасники підводять підсумки, роблять висновки, що наша українська кухня найкраща і страви на столі українця – найсмачніші.
Активно проходила підготовка до заходу на тему: «Здорова молодь – міцна економіка – сильна держава!», який був проведений в актовій залі, за участі провідних лікарів Миронівської районної лікарні.
Відкритий захід у формі «Круглого столу» під назвою «Як стати підприємцем?». Розпочинає захід і мотивує всіх до роботи ініціатор проведення «Круглого столу» - Колісник Олеся Іванівна.
Перший доповідач розкриває тему «Перші кроки власного бізнесу» (Науковий керівник – Долинюк Галина Василівна)
Друга доповідь на тему: «Приватний підприємець – хто він?» (Науковий керівник – Вощан Наталія Олександрівна)
Третя доповідь на тему: «Порівняльна характеристика систем оподаткування» (науковий керівник – Орленко Людмила Михайлівна).
У обговоренні питань піднятих доповідачами активну участь беруть присутні студенти, гості та викладачі.
З особливою увагою та цікавістю слухали присутні виступ студентів, які працювали під час літньої виробничої технологічної практики у приватного підприємця по вирощуванню сільськогосподарських культур на території Польщі. Це дало можливість порівняти всі позитивні сторони та недоліки, всі плюси і мінуси вітчизняного та зарубіжного бізнесу.
На заході були присутні директор Маслівського аграрного коледжу Пахович Наталія Марківна та замісник директора з навчальної роботи Погорєлова Галина Миколаївна. Вони також прийняли активну участь у полеміці, яка розгорнулася навколо питання бізнесової та підприємницької діяльності.
Виступ майбутнього українського фермера був на тему «Бізнес та його особливості в сільському господарстві» (Науковий керівник Макаренко Сергій Хосейович). Доповідач зупинився на проблемах, які заважають розвитку підприємництва в Україні, висвітлив питання основних шляхів налагодження власної справи, у якій сфері можна займатися бізнесом, які риси треба мати, щоб стати підприємцем, привів цікаві приклади з розвитку підприємництва.
«Круглий стіл» завершується загальним розгадуванням завдань економічного кросворду, автором якого є Макаренко Юлія Михайлівна. Кросворд усі присутні на заході розв’язують разом. Виявляється студенти нашого коледжу знають економіку. Це приємно нам – викладачам!
Підводимо підсумки і робимо висновки. «Щоб стати підприємцем треба знати економіку, бути сміливим і наполегливим» - узагальнює Колісник Олеся Іванівна.
Наступний захід – конкурс. Відповідальною за проведення заняття – конкурсу, на краще знання дисципліни «Бухгалтерський облік», який був проведений у актовій залі у вигляді КВК між командами студентів трьох груп була Долинюк Галина Василівна. З цим складним кропітким завданням вона справилася успішно.
Завдання, які отримували команди були досить не простими і вимагали наполегливості, точності, знань дисципліни, охайності, правильності проводок, розв’язання задач і оформлення документації. Та майбутнім організаторам виробництва, фахівцям в галузі управління – менеджерам це під силу. Вони показали, що добре вчили дисципліну «Бухгалтерський облік».
Переможці конкурсу на кращі знання з дисципліни «Бухгалтерський облік» - команда «Дємбєля» - 4-й курс, випускна група спеціальності «Організація виробництва». Вони виявилися найспритнішими, наймудрішими і найрозумнішими! Молодці! Перше місце конкурсу.
Команда «Монкейс» (3-й курс, спеціальність «Фінанси, банківська справа та страхування»), найкраще підготували привітання та представлення своєї команди, проявили високий рівень знань та професійних вмінь, але переможців не перевершили.
Команда «Чорна бухгалтерія» (3-й курс, «Організація виробництва») дуже швидко і старанно працювала протягом всього конкурсу.
Потішили присутніх у залі та додали додаткових балів своїм командам художні номери у вигляді запального танцю, цікавих сценок, пісень про «милого бухгалтера» та відповідей на запитання по бухгалтерському обліку із залу.
Фото на згадку! Як приємно, коли захід проведено вдало, всі втомлені, але щасливі!
Соціально – економічний портрет студента.
Протягом декади було проведена анкетування студентів з метою дослідження соціально – економічного портрета студента. Результати анкетування показали цей портрет. Основними рисами його є наступні:
Наші студенти здобувають освіту для того, щоб отримати в майбутньому хорошу роботу.
Спеціальність свою обрали за власним бажанням, бо вона для них цікава та престижна.
У майбутній професії хочуть реалізувати свої інтереси, нахили, здібності.
Щоб стати гарним спеціалістом слід випробувати себе у даній професії.
Молодий спеціаліст важко знаходить роботу через брак практичного досвіду.
В разі не працевлаштування займуться підприємництвом.
Першочерговим при виборі місця роботи є рівень заробітку та кар’єрний ріст.
Хочуть пройти стажування за кордоном.
Хотіли б зайнятись бізнесом у сфері послуг.
У безробітті молоді звинувачують державу.
Вважають, що успіх залежить від рис характеру та здібностей.
Найбільшими цінностями в житті вважають:
Мати надійних друзів
Створити щасливу сім’ю
Мати сильний характер
Розвинути творчі можливості
Отримати матеріальну незалежність
Отримати цікаву професію
Стати порядною, чесною людиною.